Jongeren en 'dt-fouten'
- verbaetenevilyn
- 14 dec 2022
- 2 minuten om te lezen
Maken alle jongeren dezelfde 'dt-fouten'? In deze studie werden de informele online berichten van jongeren (tieners) geanalyseerd. Deze studie toont aan dat het profiel van de jongeren geen invloed heeft op het type, maar wel op het aantal 'dt-fouten'. Gender, leeftijd en opleidingsprofiel hebben een invloed op het aantal 'dt-fouten' dat ze maken. Berichten van jongens bevatten meer 'dt-fouten' dan meisjes. Berichten van leerlingen uit tso en bso (de meer praktijkgerichte opleidingen) bevatten meer 'dt-fouten' dan berichten van leerlingen uit de theoretische aso richting. Berichten van jongere tieners (15-16 jaar) bevatten meer 'dt-fouten' dan berichten van oudere tieners (17-20 jaar). Jongens en meisjes beheersen de 'dt-regels' in dezelfde mate, maar meisjes hechten meer belang aan correcte werkwoordspelling dan jongens. Alle berichten bevatten wel dezelfde type 'dt-fouten', ze maken spelfouten tegen de minst frequente vorm van een homofoonpaar (bijvoorbeeld vind in plaats van vindt).
Kan je als leerkracht iets doen om dit te veranderen? De sociale patronen met betrekking tot het aantal 'dt-fouten' dat jongeren maken, kunnen gelinkt worden aan verschillen in zowel spellingattitudes als regelbeheersing. Kunnen we als leerkracht deze verschillen wegwerken? Is het nodig om deze verschillen weg te werken? Jongeren vinden correcte werkwoordspelling in informele onlinecommunicatie tussen vrienden minder belangrijk dan in een formele schrijfcontext (taken voor school). We kunnen als leerkracht natuurlijk inzetten op spellingsattitudes en regelbeheersing, zodat de jongeren in informele communicatie minder 'dt-fouten' gaan maken. Gaan ze dan automatisch minder fouten maken in de informele communicatie?
Moeten jongens meer ondersteuning krijgen als het gaat over spellingsattitudes en regelbeheersing? Moeten leerlingen uit tso en bso meer ondersteuning krijgen? En wat met de jongere tieners? Zijn zij gebaat bij meer ondersteuning? Eerlijk gezegd, ik denk het wel. Mag je het verschil in spellingsattitude en regelbeheersing in informele communicatie doortrekken naar formele communicatie? Misschien niet. Misschien moeten we als leerkracht ons niet bemoeien met de informele communicatie van de jongeren? Daar heb ik het persoonlijk toch moeilijk mee. Ook in mijn informele communicatie vind ik het belangrijk dat er geen 'dt-fouten' worden gemaakt. Maar ik ben dan ook een meisje, al iets ouder en ooit wel aso gedaan.
Hallo Evilyn
Het is een heel interessant artikel!
Bedankt om te delen. Dt-fouten komen jammer genoeg nog heel veel voor.
Als ik tijdens de zomer een wandeling doe en ik zie verschillende uithangbordjes bij terrasjes staan. Dan moet ik even stilstaan. Er zullen dikwijls dt-fouten staan. Persoonlijk denk ik dat je als leerkracht daar wel op kan inzetten. Ik herinner me nog dat mijn leerkracht Nederlands daar heel gevoelig aan was. We werden er dagelijks mee geconfronteerd en moet zeggen dat het op den duur wel hielp.
Als leerkracht ga ik er wel mee aan de slag. Dt-fouten zullen we heel veel bespreken en later zullen ze de vruchten ervan plukken. Want een cv met dt-fouten is een afknapper!
Groetjes,ā¦
Dag Evilyn
Dt-fouten komen, jammer genoeg, heel vaak voor. De SMS-taal heeft dit verergerd, denk ik. Jongeren - maar ook sommige volwassenen - zijn het niet meer gewoon om formeel correct te communiceren, omdat zij dagelijks chattaal gebruiken. Ik ben het dan ook volledig met je eens: ik vind het in mijn informele communicatie ook heel belangrijk om geen dt-fouten te maken. Ik vind ook dat we ons als leerkracht niet per se moeten moeien met de communicatie tussen leerlingen onderling, maar we kunnen hen wel ondersteunen waar mogelijk.
In de les extra inzetten op de dt-regels, deze keer op keer blijven uitleggen, de leerlingen een schema met de juiste regels geven ... Naar mijn mening zullen leerlingen hier opā¦