top of page

Digitalisering, een vooruitgang?

  • Foto van schrijver: verbaetenevilyn
    verbaetenevilyn
  • 7 jan 2024
  • 2 minuten om te lezen

We kunnen er niet naast kijken, digitalisering in het onderwijs is aan zijn opmars bezig. In onze lerarenopleiding wordt er ook aandacht besteed aan digitale tools. Waar we vroeger met pen en papier naar school gingen, gaan hedendaagse kinderen tegenwoordig met een laptop naar school.

Professor communicatiewetenschappen Jo Pierson (UHAsselt) vertelt in de podcast “De Universiteit van Vlaanderen” dat er geen weg terug is. “Als we de digitalisering niet hadden gehad, was het onderwijs of andere maatschappelijke processen stilgevallen tijdens corona.”

Scholen hebben veel autonomie om zich te organiseren. Digitalisering was in het verleden een ver-van-ons-bed-show. Nu gaan meer en meer scholen over tot het volledig digitaliseren. Het digitale dringt binnen in de basisleerprocessen, zoals het gebruik van de agenda, het afstemmen met de ouders, oudercontact.... Volgens Jo Pierson moet dit wel op een verantwoorde wijze gebeuren zodat het het onderwijs ten goede komt.

De vraag die je dan kan stellen is: wat is de doelstelling van de digitale middelen die ingeschakeld worden? Zijn die ten gunste van het leerproces? Of hebben die een andere agenda die eigenlijk belangrijk is? De agenda van geld verdienen, winst maken en data verzamelen. Google classroom is bijvoorbeeld een zeer gebruiksvriendelijke tool, maar er worden allerlei soorten data verzameld waarvan niet duidelijk is wat de afspraken daarrond zijn.

“Scholen zijn niet altijd in staat om die privacy statements in details door te nemen, koepels zien daarop toe, ook overheid ziet er voor een deel op toe. Maar daar mag nog meer transparantie over zijn,” vindt Pierson. “Verantwoordelijkheid moet op een hoger niveau gebracht worden. Zoals voedselveiligheid: er is een tussenniveau dat de controle doet.”

Hightech bedrijven zijn net zo succesvol, omdat ze data verzamelen. “Daar is niks mee, zolang de producten deugdelijk zijn. Want de data die verzameld worden kunnen ook ten gunste van het onderwijs gebruikt worden, mits goede afspraken.”

Wat met de rol van de leerkracht? De vrees is dat het systeem dit overneemt. Dat is wat we niet willen. Het kan ook positief gebruikt worden. De vertrouwensband met de leerkracht naar het systeem verplaatsen, mag niet. De leerkracht weet het beste wat het beste is voor de leerling. Je mag niet vertrouwen op het computersysteem. De leerling zou niet moeten weten dat het systeem er is. De mens moet altijd de finale beslissing nemen.

Zijn al die schermen op een school wel een goed idee? JA MAAR

Veel schermen is nooit goed vanwege het fysieke aspect, maar digitalisering is onvermijdelijk. Schermen kunnen goed zijn, als ze met mate gebruikt worden. Dus JA, schermen op school zijn een goed idee, MAAR ze moeten wel op een verantwoorde manier gebruikt worden.



Nws, V. (2023, 14 december). Laptop, tablet en gSM steeds populairder in de klas, maar wie kijkt mee in de laptop van jouw kind? vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/11/zijn-al-die-schermen-op-school-wel-een-goed-idee/

1 comentário


Roel Hamblok
Roel Hamblok
07 de jan. de 2024

Dag Evilyn Bedankt voor jouw verslag over dit actuele onderwerp, ik heb het zelf helemaal gemist! Zelf zit ik ook met een erg dubbel gevoel naar het gebruik van schermen toe op school en probeer ik het (waar ik kan) te beperken. Ik kan me vinden in de opmerking van Pierson dat het onderwijs anders was stilgevallen tijdens de Covid-periode, maar anderzijds blijf ik met het gevoel zitten dat er weinig geleerd echt is in die periode. Het belang van structuur en contact met de klas, klasgenoten, leerkrachten en de school valt natuurlijk wel niet te onderschatten op het persoonlijk welbevinden van de leerlingen en op dat vlak waren ze zeker een meerwaarde. Het volledig overnemen, zoals je beschrijft, zie ik niet als realistisch.…


Curtir
bottom of page